AMSTERDAM -  Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren tijdens de Olympische Spelen in China in 2008.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

De groep van zeven sportverslaggevers kreeg een vergoeding van de AIVD om informatie te vergaren tijdens de aanwezigheid in Peking, waar de Spelen werden georganiseerd. 

Slechts één journalist zou het aanbod hebben afgeslagen. De groep is gevraagd foto's en verslagen te maken van Chinese officials die onder meer Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven benaderden.

"Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken", reageert AIVD-topman Rob Bertholee. Verder wil hij niet op de zaak ingaan.

Geschrokken

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is ''geschrokken'' van de berichtgeving. ''Dit is heel slecht'', zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

''We zijn erdoor geschrokken omdat het niet alleen om het afgeven van informatie gaat, maar ook nog om het betalen daarvan'', legt Bruning uit. Hij zegt zich nog iets bij de actie van de journalisten te kunnen voorstellen als er sprake was van bijvoorbeeld een dreigende terreuraanslag, maar dat was niet het geval.

Geen plezier

De desbetreffende journalisten hebben hun collega's volgens hem ''geen plezier'' gedaan. ''Hierdoor komen de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk te staan.''

Minister Spies van Binnenlandse Zaken doet geen mededelingen over de onderzoeksmethoden van de AIVD, zo laat ze in een reactie aan NU.nl weten. 

Lees tweets over dit nieuws op NUlive