HENGELO - Een mysterieuze jongen die vorig jaar opdook in Berlijn en beweerde dat hij 5 jaar in een bos had gewoond, blijkt een Nederlander.

Het gaat om een 20-jarige jongeman, aldus de politie in Hengelo donderdag. Ook de politie in Berlijn  twijfelt er niet meer aan dat de mysterieuze 'bosjongen' een inwoner van Hengelo is.

De informatie die de politie Twente overlegde, heeft de Duitse collega's overtuigd, zo heeft een woordvoerster van de politie Twente vrijdag gezegd.

Vermist

De jongeman stond te boek als vermist. Hij was destijds vertrokken met achterlating van een afscheidsbriefje. Hij werd voor het laatst gezien op 2 september, reizend met een vriend naar Berlijn.

De jongen meldde zich op 5 september vorig jaar bij stomverbaasde beambten, met zijn slaapzak en tent. Hij zei dat zijn vader was gestorven en hij hem had begraven. Hij noemde zich Ray en beweerde dat hij 17 jaar was. Hij zou Engels spreken en enkele woordjes Duits.

Tip

De Nederlandse politie is getipt door NOS op 3. Daar had zich een meisje gemeld dat de 20-jarige herkende van beelden die de Duitse politie deze week had verspreid. De Nederlandse politie nam contact op met de Duitse collega's, waarna bleek dat het inderdaad om de vermiste Nederlander gaat.

Zijn motief om weg te lopen is onduidelijk, maar tegenover de NOS is door de mensen die hem herkenden gezegd dat hij ''persoonlijke problemen" had. Nadat hij was opgedoken in Berlijn, werd de Nederlander ondergebracht in een jeugdinstelling.

Lees tweets over dit nieuws op NUlive

'Bosjongen' is Nederlander