AMSTERDAM - Op de gesloten afdeling Intensieve Zorg van ggz-kliniek Lentis in Zuidlaren heerst al jaren een cultuur van angst en intimidatie.

Patiënten zouden niet of nauwelijks behandeld worden. Dat meldt het televisieprogramma De Vijfde Dag donderdag op basis van onderzoek.

Vooral psychiater en hoofdbehandelaar Peter Lambers was volgens betrokkenen verantwoordelijk voor de angstcultuur. De kliniek heeft hem vorig jaar van al zijn taken ontheven en hij werkt nu bij een andere ggz-instelling.

"Deze man moet gestopt worden met het verder beschadigen van patiënten die al ernstig beschadigd zijn", zegt klokkenluidster Hester van der Wal, die als psycholoog op de afdeling werkte en daar in aanvaring kwam met Lambers.

Gedrogeerd

Op de afdeling zouden patiënten zijn vernederd en onnodig opgesloten, geïsoleerd of gedrogeerd. Ook zouden familieleden zijn buitengesloten. "Hij sluit mensen alleen maar op en bedreigt ze", zegt een ex-patiënte over Lambers.

"Het is op die afdeling horror", zegt een moeder van een andere patiënt. "Mensen worden volgepompt met medicatie. En als ze vervelend zijn worden ze gelijk gesepareerd."

Onderzoek

Lentis heeft een extern onderzoek ingesteld naar de misstanden. "Het onderzoek heeft de tekortkomingen aan het licht gebracht die in uw programma naar voren komen'', zegt bestuursvoorzitter van Lentis Corstiaan Bruinsma.

Lambers is volgens het programma recentelijk gewaarschuwd door het Medisch Tuchtcollege. "Wij hebben hem, gezien zijn grote rol bij de problematiek, in juli 2011 ontheven van zijn functie als behandelcoördinator op de afdeling Cederborg en hebben hem in december 2011 volledig ontheven van al zijn taken", aldus de bestuursvoorzitter.