DEN HAAG - Tbs'ers die tijdens een proefverlof te veel hun eigen gang zijn gegaan, krijgen in de toekomst bij het volgende verlof mogelijk elektronisch toezicht door een enkelband.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat kijken of dat mogelijk is. Dat liet hij de Tweede Kamer donderdag weten.

''Dan weet je tenminste waar iemand is'', aldus de bewindsman. Het gaat om gevallen vanaf 2011.

Hij bestreed de beweringen van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester dat tbs-klinieken, wat personeel betreft, zwaar onderbezet zijn en dat daardoor onveilige situaties ontstaan.

Patiënten krijgen zo ook niet het verlof dat nodig is om ze weer een normaal bestaan aan te leren, aldus Bouwmeester.

Ingehaald

Maar de klinieken herkennen zich helemaal niet in dit verhaal, aldus Teeven, die zich donderdag er speciaal over liet informeren. De klinieken zeggen wel dat er af en toe geen verlof kan worden gegeven, bijvoorbeeld als dat een verlof is dat dubbel begeleid moet worden, maar dat dat altijd wordt ingehaald en dat de behandeling er niet onder lijdt.

Bouwmeester maakt hieruit op dat haar verhaal juist klopt: ''Zorgelijk en risicovol: er staat soms een tikkende tijdbom.''

Angstcultuur

Ze wil ook opheldering over een mogelijke 'angstcultuur' tussen management en werkvloer van de klinieken. Teeven was in zijn wiek geschoten door de suggestie. Volgens hem is er weleens een gefrustreerde werknemer die een verhaal daarover ophangt, maar dat is voor hem echt geen reden om ieder management nou maar aan te pakken.

Teeven wees een plan van de PVV om bij iedere 'verlofbeweging' op voorhand een signalement van de tbs'er aan de politie te verstrekken, van de hand. Het is te rigoureus, zei hij, en zou de politie onnodig belasten met te veel informatie. Een signalement geven doe je alleen in individuele gevallen, als het Openbaar Ministerie dat nodig acht.