GRONINGEN - De kans dat het Nederlands elftal doorgaat naar de kwartfinale van het EK-voetbal, is ''12 tot 13 procent’’.

Dat zegt hoogleraar sporteconomie Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen donderdag, de dag na de door Oranje verloren wedstrijd tegen Duitsland. Dat percentage is tot stand gekomen op basis van statistieken en gokmarkten.

''Het kan echter nog steeds, we hebben nog een laatste strohalm om ons aan vast te houden’’, benadrukt Koning. ''Duitsland moet winnen van Denemarken en Oranje moet met 2 tegen 0 Portugal uitschakelen."

Als dat zou gebeuren, is Nederland door naar de kwartfinale. ''Maar de kans is klein dat we daar ver komen. Er is mij geen enkel geval bekend van een team dat de eerste twee wedstrijden verliest op een groot toernooi en daarna de finale haalt. Laat staan wint.’’ De kans op Oranjesucces is daarom volgens Koning ''nihil".

Spanje

Volgens de hoogleraar kunnen de Nederlandse fans bij een uitschakeling van Oranje het beste supporter worden van Spanje. ''Denemarken speelt leuk en sympathiek, maar ik vermoed niet dat ze ver komen. Daarom is Spanje de beste optie nu. Als dat elftal goed draait, spelen ze heel aantrekkelijk voetbal."

Dat geldt overigens ook voor het Duitse elftal, vindt Koning. ''Maar ik vermoed dat niet veel Nederlanders voor Duitsland zullen zijn.''

Lees alles over het EK op de special van NUsport

Nederlanders blijven op Oranjecamping