AMSTERDAM - Criminele motorclubs hebben uitgebreide contacten met accountants, advocaten en politieambtenaren, waardoor getuigen bang zijn om aangifte te doen.

In een debat in de Tweede Kamer zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert dat uit gesprekken met mogelijke getuigen tegen de clubs te hebben vernomen.

Volgens demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) hebben politie en Openbaar Ministerie geen aanwijzingen van netwerken tussen 'de onder- en bovenwereld'. Wel is het een aandachtspunt van de landelijke aanpak van criminele motorclubs, aldus de minister.

Hennis-Plasschaert zal de top van het Openbaar Ministerie gaan inlichten over de invloed van criminele motorclubs. Ze doet dat op verzoek van Opstelten.

Anonieme aangifte

Opstelten stelde tijdens het debat verder dat zogeheten anonieme aangifte op nummer een uitkomst moet bieden voor getuigen die nu geen aangifte durven te doen. Daarmee geeft de politie een getuige een nummer, zodat de identiteit alleen bij de politie bekend is. Eind mei gaf hij al aan in september met een wetsvoorstel daarover te komen.

De Tweede Kamer leek nog niet overtuigd van de bescherming die anonieme aangifte getuigen biedt. Zo stelden CDA, PvdA en VVD diverse vragen over advocaten die een identiteit laten lekken en 'knulligheden' met het doorsturen van dossiers naar verkeerde ontvangers. Opstelten gaf toe dat er nog problemen zijn, maar stelde dat hij de bescherming van getuigen waterdicht wil maken.