LUXEMBURG - Nederland is te streng bij het toekennen van studiefinanciering voor studeren in het buitenland.

De eis dat studenten drie van de zes voorgaande jaren in Nederland moeten hebben gewoond, is in strijd met het Europees recht. Het Europees Hof van Justitie heeft dat donderdag bepaald.

De Nederlandse regel is discriminerend voor migranten, vinden de Europese rechters. De uitspraak geldt voor de zogeheten meeneemfinanciering. Die is bedoeld voor studenten die hun hele studie in een ander land volgen en niet meer in Nederland ingeschreven staan bij een opleiding.

Tijdelijke uitwisseling

In 2011 maakten bijna 8000 studenten gebruik van deze financiering. Het vonnis heeft geen betrekking op studenten die voor een tijdelijke uitwisseling naar het buitenland gaan.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met de uitspraak van het Europees Hof. ,,De grenzen moeten open zijn voor iedereen. Voor Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren en voor buitenlandse studenten die hierheen komen.

Te strenge regels

De huidige regels zijn veel te streng, het Hof heeft groot gelijk in haar uitspraak'', vindt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers. Nuffic, de organisatie voor internationale samenwerking op het gebied van hoger onderwijs, wil niet specifiek reageren op deze uitspraak.

,,Maar wij zijn wel blij met alles wat helpt om barrières weg te halen voor Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren'', zei een woordvoerder donderdag.

De zaak tegen Nederland was aangespannen door de Europese Commissie. Tegen het oordeel is geen hoger beroep meer mogelijk. Het ministerie van Onderwijs gaat de uitspraak bestuderen.