AMSTERDAM - Verkeerslichten staan te kort op groen voor ouderen, waardoor ze waarschijnlijk vaker worden aangereden. 

Voor veilig oversteken wordt uitgegaan van een minimumsnelheid van 1,2 meter per seconde, terwijl 65-plussers vaak maar een meter of tachtig centimeter per seconde halen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford, schrijft Trouw donderdag.

Daar komt nog eens bij dat ouderen minder besluitvaardig zijn dan jongere mensen. Bijna 270 ouderen kwamen vorig jaar om in het verkeer, tegenover 209 een jaar daarvoor.

Hoe de verkeerslichten in de praktijk zijn ingesteld is nooit onderzocht. Waarschijnlijk verschilt dat per gemeente. De tijden komen vermoedelijk in de buurt van het wettelijke minimum van 1,2 meter per seconden.

Seniorproof

Ouderenbond ANBO vraagt al een paar jaar aandacht voor de verkeersveiligheid van 65-plussers. 'Ouderen komen vooral om binnen de bebouwde kom, op kruispunten maar ook bij verkeerslichten", licht een woordvoerder toe.

Hoeveel bejaarden precies slachtoffer zijn geworden van haastige verkeerslichten is niet bekend. We blijven aandacht vragen voor het 'seniorproof' maken van al het verkeer, ook dat van verkeerslichten", besluit de zegsvrouw.