AMSTERDAM - In Kerkrade en Den Haag was woensdagavond een grote politiemacht aanwezig om de orde te handhaven tijdens en na de verloren EK-wedstrijd tegen Duitsland.

Vele tientallen Duitse en Nederlandse politieagenten waren aanwezig in de  Nieuwstraat/Neustrasse in Kerkrade. Deze straat is deels Duits, deels Nederlands.

Na het verlies van Oranje uitten woedende Nederlandse fans bij café Black Onyx hun teleurstelling over het verlies tegen Duitsland. De uitdrukkelijke aanwezigheid van de politie voorkwam dat het tot incidenten kwam.

Vlakbij het café staan Duitse en Nederlandse ME'ers klaar om in te grijpen mocht dat nodig zijn. In de straat geldt woensdagavond een noodverordening. Tijdens eerdere wereld- en Europese kampioenschappen zochten Nederlandse en Duitse fans op de Nieuwstraat wel eens de confrontatie. De straat is woensdag voor alle gemotoriseerde verkeer gesloten.

De politie is in grote getale aanwezig omdat er in 2010 tijdens de WK enkele gewonden vielen bij vechtpartijen op de Nieuwstraat, aldus een woordvoerder van de Duitse politie.

Den Haag

Op het Jonckbloetplein in het Haagse Laakkwartier was het opnieuw onrustig na de EK-wedstrijd van het Nederlands elftal. 12 mensen zijn aangehouden. De politie liet weten dat ''in een vroegtijdig stadium" is opgetreden tegen overlastveroorzakers.

Meteen na de wedstrijd werd vuurwerk afgestoken. Ongeveer 100 mensen hadden zich bij het plein verzameld.

De politie gaf ''preventief" opdracht het plein te verlaten, toen groepjes jongeren zich opdringerig begonnen te gedragen.

Daarna veegde de politie, die in groten getale en met paarden aanwezig was, het plein schoon. Agenten hielden 12 mensen aan. De rust keerde daarna terug, liet de politie weten. De trams bij het plein werden omgeleid.

Zaterdag verrichtte de politie ook al 20 aanhoudingen op het plein na het duel tegen Denemarken. Het Jonckbloetplein staat erom bekend dat er al sinds de jaren '80 relletjes zijn als het Nederlands elftal speelt op een eindtoernooi. Burgemeester Jozias van Aartsen liet voor het EK al weten dat de politie tijdens het EK-voetbal ''robuust'' aanwezig zou zijn.

Toch overwegend rustig

De Oranje-fans die in de centra van de grote steden naar de EK-wedstrijd Oranje tegen Duitsland keken, zijn na afloop van de wedstrijd overwegend rustig en gelaten.

In Den Haag was het wel wat onrustig. In de andere grote steden deden zich, zover nu bekend, geen noemenswaardige incidenten voor. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs de politiekorpsen. In Utrecht bleef het na afloop ''rustig''. In Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen en Brabant was het beeld hetzelfde.

In Brabant waren ''slechts enkele'' opstootjes, liet de politie weten. In heel de regio werden vier aanhoudingen verricht, onder meer voor rijden onder invloed en bedreiging van een agent.

Volg de berichten op Twitter over de nederlaag tegen Duistland via NUlive

Lees alles over het EK op de special van NUsport 

Politie handhaaft orde na EK-wedstrijd