AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft bezwaar aangetekend tegen de geplande snelheidsverhoging op het westelijk deel van de ringweg A10.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil de maximumsnelheid daar verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur.

In een onlangs verstuurde brief vraagt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan haar daarvan af te zien of het besluit in ieder geval uit te stellen.

Amsterdam is bang dat de maatregel negatieve gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en dus voor de gezondheid van inwoners van de stad. De gemeente wil eerst dat daar meer onderzoek naar komt.

De minister heeft hier wel onderzoek naar laten doen, maar de resultaten daarvan stroken volgens de hoofdstad niet met andere metingen. Al met al zouden ze onvoldoende inzicht bieden in de gevolgen van de snelheidsverhoging.

Rotterdam

Eerder liet ook Rotterdam weten tegen de snelheidsverhoging te zijn in de 80 kilometerzone bij Overschie. Volgens de gemeente is er geen zorgvuldige afweging van belangen gemaakt. Ook zou het onderzoek naar de gezondheidseffecten onvoldoende zijn geweest. De bezwaren van de steden zijn volgens Ineke van Gent, Kamerlid voor GroenLinks, reden genoeg voor de minister ''om haar vooringenomen besluit niet door te drukken''.

Schultz wil de snelheid per 1 juli verhogen in de zones van de A10, A13 en A12 (bij Voorburg). De Tweede Kamer had haar gevraagd te reageren op de bezwaren, maar Schultz liet weten daaraan niet te kunnen voldoen. De inspraakperiode is nog niet afgelopen en de minister wil pas daarna reageren.

In het overleg met de Tweede Kamer zei Schultz woensdag te hopen dat ze Amsterdam en Rotterdam nog kan overtuigen dat het besluit - ''dat overigens al genomen is'' - geen negatieve gevolgen heeft. Ook wil Schultz de positieve effecten voor de gemeenten benadrukken. Zij stelt dat het goed is voor de doorstroming van het verkeer en de normen voor geluidsoverlast en luchtvervuiling zullen niet worden overschreden.