DEN HAAG - Het bestuur van de Haagse As-Soennah moskee heeft de omstreden imam Sjeik Fawaz Jneid opnieuw geschorst en hem de toegang tot de moskee ontzegd.  

Het bestuur zet de eerder ingezette ontslagprocedure tegen de imam ook door. Dat heeft advocaat Anja Hoffmans van de moskee dinsdag desgevraagd bevestigd.

De rechtbank oordeelde maandag in een kort geding dat Fawaz Jneid weer direct toegang tot de moskee moest krijgen en dat het bestuur de schorsing moest opheffen. Wel had het bestuur Fawaz Jneid volgens de regels ontslagen.

De drie bestuurders hebben maandag direct een nieuwe bestuursvergadering belegd, waarin ze de besluiten hebben genomen. Ze hebben Fawaz Jneid daarvan schriftelijk op de hoogte gebracht.

Theo van Gogh

De imam en de moskee kregen landelijke bekendheid door uitspraken van Fawaz Jneid over onder meer cineast Theo van Gogh en voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Fawaz Jneid haalde ook geregeld het nieuws met zijn juridische strijd met Geert Wilders, omdat die beelden van de imam in zijn antikoranfilm Fitna gebruikte.

Het bestuur van de moskee wil af van de imam, omdat de werkverhoudingen volledig zijn verstoord. Fawaz Jneid zou vrijwilligers hebben uitgescholden.

Daarnaast vinden de bestuurders dat hij de naam van de moskee beschadigt met provocerende uitspraken. Het bestuur beticht de imam ervan islamitische huwelijken te hebben gesloten, die in strijd zijn met de wet.

Schorsen

Volgens Hoffmans mag het bestuur de imam nu wel schorsen, omdat Fawaz Jneid geen deel meer uitmaakt van het bestuur. ''Bij de eerste schorsing was Fawaz Jneid niet uitgenodigd voor de bestuursvergadering waarin dat besluit was genomen.

Daarom oordeelde de rechter dat de schorsing onterecht was. Nu is dat niet meer nodig, omdat hij geen deel meer uitmaakt van het huidige bestuur, want zijn ontslag als bestuurslid was wel terecht’’, verduidelijkt Hoffmans.

Advocaat Joost Meijer van Fawaz Jneid zei dat een ''minnelijke oplossing helaas ver weg lijkt’’. Hij beraadt zich op wat hij nu gaat doen. Het ontslag van Fawaz Jneid zou al op 1 juli moeten ingaan.