AMSTERDAM - Justitie heeft geen zaak tegen de vier mannen die bekendstaan als de 'tattookillers'.

Het onderzoek is op oneigenlijke gronden begonnen en het bewijs daarmee waardeloos. Dat betoogde advocate Anique Slijters, raadsvrouw van een van de vier, dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Vorige week eiste het Openbaar Ministerie straffen tot 15 jaar tegen de verdachten. Zij staan terecht wegens hun poging de Amsterdamse crimineel Marlon D. te liquideren.

Volgens Slijters biedt het dossier ''geen enkele houvast'' voor de stelling van justitie dat de groep kon worden ingehuurd voor liquidaties. De beeldvorming rond de verdachten heeft Slijters en haar collega-advocaten in de zaak van meet af aan geërgerd. Justitie en de media zouden de criminele status van het viertal enorm hebben opgeklopt.

Mitrailleur

Marlon D. werd in augustus 2009 bij zijn huis in Amsterdam-West met een mitrailleur onder vuur genomen. Hij werd geraakt door tien kogels, maar overleefde het geweld. Politie en justitie hadden de verdachten toen al in het vizier in een ander onderzoek.

Drie van hen werden daags na de moordpoging opgepakt. De vierde man, Evert Sijahailatua, is nog steeds voortvluchtig.

Slijters vindt dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld door onregelmatigheden in het begin van het onderzoek. Maar ook daarna zijn de recherche en justitie bepaald niet volgens de regels te werk gegaan, vindt zij.

Als de rechtbank deze mening niet deelt en de zaak wel op zijn inhoudelijke merites beoordeelt, dan is er wat de advocate betreft niet genoeg bewijs.

Tatoeages

Justitie heeft de 'tattookillers' onder meer in verband gebracht met een dubbele liquidatie bij een pannenkoekenhuis bij Leiderdorp, gepleegd in februari 2009. Dit onderzoek loopt nog. De naam 'tattookillers' dankt de groep aan diverse, ogenschijnlijk veelzeggende tatoeages die de veronderstelde leden dragen.

In de zaak rond Marlon D. doet de rechtbank uitspraak op 18 juli.