AMSTERDAM - De olifantenkudde in Dierenpark Emmen heeft maandagnacht afscheid genomen van de twee olifanten die maandag overleden. 

Volgens een woordvoerder hebben de olifanten het verlies geaccepteerd.

"De kudde was dinsdagochtend rustig. Dat is een goed teken", zegt hij in een reactie. "Het moet ook voor hun vreemd zijn dat een van de belangrijkste olifanten in de kudde er niet meer is." De olifanten namen afscheid door om beurten te kijken en met hun slurf aan de lichamen te voelen.

De 31-jarige Htoo Khin Aye was een van de oudste olifanten in het park. Ze was al enige tijd ziek toen ze maandagochtend plots op haar pasgeboren jong viel. Ze was toen al apart van de kudde gezet vanwege de zwakke indruk die ze maakte. Toen ze later een tweede keer viel, kwam ze niet meer overeind.

Thura

De verzorgers besloten daarna het amper een maand oude jong, Thura, te laten inslapen. Het jong, die zo'n drie weken geleden ter wereld kwam, was door de zwakke gezondheid van zijn moeder zelf ook verzwakt.

De lichamen van de olifanten worden later dinsdag naar een veearts in Utrecht gebracht voor sectie. Dan moet meer duidelijk worden wat er precies met de dieren aan de hand was.

In oktober vorig jaar vond in het olifantenverblijf in het park ook al een klein drama plaats toen Radza, de vader van Thura, gewond raakte toen hij in de gracht viel. Hij brak daarbij zijn slagtand af. Een 18-jarige bezoekster raakte lichtgewond toen zij werd gevloerd door de tand.