DEN HAAG - Een boordwerktuigkundige krijgt geen straf voor een fataal ongeval tijdens de Landmachtdagen 2007 in Wezep. 

De Hoge Raad sprak de man dinsdag definitief vrij. Het gerechtshof in Arnhem kwam in 2010 al tot dezelfde uitspraak, maar daartegen tekende het Openbaar Ministerie (OM) cassatie aan.

Het ongeval gebeurde voor het oog van duizenden toeschouwers. Zij zagen hoe een 32-jarige militair honderden meters met een wegvliegende helikopter werd meegesleurd, botsend tegen allerlei obstakels.

Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De boordwerktuigkundige had het touw waarmee de sergeant aan de helikopter was verbonden niet goed doorgesneden. Ook had hij niet gecontroleerd of hij dit wel goed had gedaan voordat hij het signaal gaf dat de helikopter kon wegvliegen.

Afgesneden

Volgens het hof was de verdachte militair niet nalatig, onachtzaam of onvoorzichtig. De operatie moest snel en flitsend worden uitgevoerd en de touwen moesten zo zuinig mogelijk worden afgesneden. Dat ging ten koste van de aandacht voor de veiligheid, aldus het hof destijds. Extra aandacht was nodig geweest. De Hoge Raad vindt die motivatie voldoende onderbouwd.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem had de man aanvankelijk veroordeeld tot 200 uur werkstraf. Die straf had het OM in hoger beroep weer geëist.

Knoops 

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is B. opgelucht omdat er na circa 5 jaar eindelijk duidelijk is. ''Voor nabestaanden van het slachtoffer blijft de pijn bestaan. B. zal dit de rest van zijn leven met zich meedragen'', aldus Knoops.

De advocaat spreekt van een belangrijke uitspraak voor de toekomstige rechtspositie van militairen. ''De Hoge Raad zegt dat bij schuldvraag ook fouten in een organisatie mogen meetellen en laat nu terecht het falen van een organisatie meewegen'', reageerde Knoops. ''Een tragisch ongeval en een fout betekenen nog geen strafrechtelijke schuld. De Hoge Raad houdt zeker voor militairen hier terecht terughoudendheid aan.''