AMSTERDAM - Matthijs van der M., een van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak, is dinsdag niet aanwezig bij de rechtszaak tegen hem. 

De andere verdachte die dinsdag terecht moet staan, Flóvin O., is er wel.

Van der M.'s advocaat Sidney Smeets had al aangekondigd dat zijn cliënt verstek zou laten gaan. Hij heeft veel last van de grote aandacht voor de zedenzaak, waarmee hij naar eigen zeggen niks te maken heeft. Van der M. is overigens alweer geruime tijd op vrije voeten.

O. heeft volgens justitie een meisje van nog geen jaar oud misbruikt samen met Robert M., de hoofddader in de Amsterdamse zedenzaak. Daarnaast staat hij terecht voor het bezit van kinderporno.Van dat laatste feit wordt ook Van der M. verdacht.

De twee mannen waren huisgenoten en woonden tot hun arrestatie in Amstelveen.

Spreekrecht

De rechtbank begon dinsdag met een flink aantal procedurele kwesties en dat duurde de hele ochtend. Zo bleek dat de ouders van enkele kinderen die bij deze zaak zijn betrokken spreekrecht willen tijdens de rechtszaak.

Hun advocaat Richard Korver heeft daar om gevraagd. De raadslieden van de verdachten verzetten zich hiertegen. Omdat Korver dinsdag niet aanwezig was, komt deze kwestie donderdag nader aan de orde. Het spreekrecht voor ouders leidde ook in de rechtszaak tegen Robert M. tot veel discussie.

De rechtbank heeft in totaal 7 dagen uitgetrokken voor de zaak tegen O. en Van der M. De laatste daarvan is 9 juli.

Alle berichten over de Amsterdamse zedenzaak in ons nieuwsdossier