RIJSWIJK - De politie registreert te weinig ongevallen, waardoor beleid om de verkeersveiligheid te verbeteren niet goed mogelijk is.

Dat meldde het bedrijf Via.nl dinsdag. Het adviesbureau stelt dat in 2003 nog 95 procent van de verkeersdoden werd geregistreerd.

Dat zou in de jaren daarna zijn afgenomen tot 80 procent in 2011. Ook is het aantal ernstig gewonden dat in ziekenhuizen wordt geturfd, veel hoger dan het aantal dat de politie meldt.

De problemen met de registratie waren al genoegzaam bekend. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten kondigde al dit jaar diverse maatregelen aan. Zo moet de politie van elk ongeval met een of meer overleden slachtoffers melding maken bij Rijkswaterstaat.

Betrouwbare statistieken

Als het de politie lukt om vanaf begin volgend jaar weer goed te rapporteren en de gegevens aan Rijkswaterstaat levert, hebben gemeenten in 2014 weer betrouwbare statistieken.

''Dat houdt in dat we in 2016 pas over een database met 3 jaar ongevallengegevens kunnen beschikken, die noodzakelijk is voor gedegen statistiek om beleid op te kunnen baseren'', aldus Erik Donkers van Via.nl.