ASSEN- Honderden Molukkers hebben maandagmiddag in Assen en Bovensmilde herdacht dat 35 jaar geleden met militair ingrijpen een einde werd gemaakt aan de kaping van de trein bij De Punt. 

Bij de bestorming van de trein op 11 juni 1977 kwamen zes van de acht jonge Molukse activisten om het leven.

De traditionele herdenkingsdienst werd dit jaar voor de Molukkers overschaduwd door de onderscheiding die minister Hans Hillen van Defensie wil uitreiken aan de mariniers die de trein bestormden en de ruim 40 gegijzelden bevrijdden.

Doelgerichte executie

Volgens de Molukse regering in ballingschap is bij de bestorming buitensporig veel geweld gebruikt en was die ''feitelijk een doelgerichte executie''. Een decoratie voor de militairen vindt de RMS-regering daarom ''schandalig''.

''Het decoreren van de militairen is slecht en ondoordacht. Wonden die na 35 jaar nog steeds dicht aan de oppervlakte zitten, worden weer opengereten. Geen lintjesregen voor een regen van kogels'', benadrukte de RMS-regering in ballingschap maandag.

Kransen

De RMS-regering legde samen met familieleden van de omgekomen kapers kransen en bloemen bij het monument voor 'De zes van De Punt' op begraafplaats De Boskamp in Assen. ''Onze helden zijn gestorven voor hun idealen. Idealen, die ook de onze zijn.''

De kaping was erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken te erkennen. Ook eisten de kapers vrijlating van Molukse gevangenen die vastzaten wegens de treinkaping in 1975 bij Wijster.

Bovensmilde

De treinkaping in 1977 bij De Punt vond gelijktijdig plaats met de gijzeling van schoolkinderen en leerkrachten in Bovensmilde. Na enkele dagen werden de scholieren vrijgelaten, nadat ze ziek waren geworden. De school werd op dezelfde dag als de trein, bijna drie weken na het begin van de gijzelingen, bestormd door mariniers van de Bijzondere Bijstands Eenheid. In Bovensmilde vielen geen slachtoffers.

Molukkers herdenken einde treinkaping De Punt