MAASTRICHT - Een aantal coffeeshops in Maastricht overweegt weer open te gaan na een uitspraak in kort geding van de rechtbank maandag.

De rechter wees daarbij een verzoek van coffeeshop Easy Going af. Eigenaar Marc Josemans van Easy Going eiste vergeefs opheffing van een door burgemeester Onno Hoes opgelegde sluiting.

Hoes sloot Easy Going begin mei wegens overtreding van de strengere regels voor coffeeshops.

De rechtbank in Maastricht wees maandag de eisen van de coffeeshop af, omdat er geen spoedeisend belang is en geen sprake is van een onrechtmatige daad van de burgemeester. Bovendien mocht de coffeeshop vanaf maandag weer open wegens het verstrijken van de opgelegde sluitingsperiode.

Bodemprocedure

Josemans begint als volgende stap een bodemprocedure tegen discriminatie van buitenlanders en verplichte ledenlijsten in coffeeshops, zei hij maandag. Hangende die procedure blijft zijn zaak gesloten. Een uitspraak wordt op zijn vroegst eind dit jaar verwacht.

Het kort geding was mede aangespannen door de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), waarbij 13 van de 14 coffeeshops in de Limburgse hoofdstad zijn aangesloten. Na de uitspraak maandag kwamen de leden van de VOCM voor overleg bijeen. Tijdens die bijeenkomst werd volgens Josemans duidelijk dat zeven coffeeshops dicht blijven. Vier andere overwegen weer open te gaan, drie zijn inmiddels al weer open, laat Josemans weten.

Noodzaak

De reden waarom enkele coffeeshops hun deuren weer willen openen, heeft vooral te maken met de noodzaak van brood op de plank, en het betalen van de huur, zei Josemans. Maastricht zal de coffeeshops die weer open gaan, opnieuw controleren op het naleven van de nieuwe regels, liet de gemeente maandag weten.