AMSTERDAM - Ambulances in Nederland zijn vaak verouderd en komen mede daardoor regelmatig te laat bij een ongeval aan. Ook is het personeel steeds vaker onbekwaam.

Fred Seifert van vakbond Abvakabo FNV trekt daarover aan de alarmbel in het AD. Hulpverleners uit alle ambulanceregio's in Nederland maken zich zorgen over de schrijnende situatie, stelt hij.

Zo wordt de werkdruk te hoog gevonden en zijn er tevens klachten over de centrales, die geregeld verkeerde hulpverlening naar spoedgevallen zouden sturen. Ook krijgen verpleegkundigen in toenemende mate klachten te horen van patiënten over de hulpverlening.

Volgens Seifert is het noodzakelijk om snel voor verbetering te zorgen. "De klassieke ambulance die met twee mensen naar een ongeval rijdt wordt steeds vaker vervangen door een ambulancemotor. Als de patiënt niet achterop kan, moet men wachten op een echte ambulance. Zo komen mensen later aan bij het ziekenhuis."

Geen winterbanden

Leden van de vakbond klagen over de versleten ambulances, die steeds vaker langer mee moeten gaan dan de gebruikelijke drie jaar. Ook moesten veel auto's het afgelopen winter doen zonder winterbanden.

Voorzitter Hans Simons van de sector-organisatie Ambulancezorg Nederland herkent zich niet in de kritiek als algemeen beeld. Toch neemt hij de ongerustheid zeer serieus. "Ik nodig deze mensen maandag nog uit om de problemen te bespreken."