AMSTERDAM - Een lid van de raad van commissarissen (rvc) van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB, Jan Westerhoud, stapt uit de rvc. Dat heeft het bedrijf zondagavond laten weten.

Onlangs meldde De Telegraaf dat er bij het GVB miljoenen euro's zijn verdwenen door allerlei gesjoemel.

Volgens de krant zouden twee directeuren bij het vermeende schandaal betrokken zijn geweest of ervan hebben geweten.

Het ov-bedrijf kondigde na het bericht in De Telegraaf direct een feitenonderzoek aan. In een verklaring van het bedrijf staat: ''De huidige negatieve berichtgeving omtrent GVB vraagt om een duidelijk antwoord."

"De heer Westerhoud is van mening dat juist vanwege zijn langjarige betrokkenheid bij GVB en haar transitieproces het zuiverder is om anderen daarop het antwoord te laten geven.''

Beloning

Het bedrijf liet zondag ook weten dat ''de beloning van de directie van GVB altijd door de raad van commissarissen is vastgesteld met volledige inachtneming van de daarvoor gestelde statutaire procedures, arbeidsovereenkomsten en de daarop van toepassing zijnde CAO''.

Een woordvoerster zei hier zondagavond verder geen toelichting op te kunnen geven. Het enige wat ze kon zeggen was dat het ''naar aanleiding van een voorgenomen publicatie van De Telegraaf'' was dat deze verklaring nu naar buiten komt.

Feitenonderzoek

Het ov-bedrijf kondigde overigens na eerder bericht in De Telegraaf direct een feitenonderzoek aan. Dat zou afgerond zijn, zo zei GVB zondagavond.

Maar ook hierop wilde de woordvoerster zondagavond geen verdere toelichting geven. In een verklaring hierover staat slechts: ''De raad van commissarissen heeft inmiddels conclusies getrokken en zal die met de aandeelhouder bespreken''.