AMSTERDAM - Door een uitslaande brand in een historisch pand in het centrum van Amsterdam is zondagochtend een dode gevallen.

Een tweede slachtoffer is met een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer gezegd.

De bestemming van het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal is volgens haar nog niet duidelijk. Aanvankelijk werd gemeld dat het om een klein hotel ging.

Inmiddels spreekt de brandweer van een 'woonbestemming'. Op de website van stadsdeel Centrum staat dat begin mei voor het pand een vergunning is aangevraagd voor een verbouwing met als doel er kamers te gaan verhuren.

Op straat

Het dodelijke slachtoffer werd zwaargewond op straat aangetroffen toen de hulpdiensten arriveerden. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de slachtoffers is verder nog niets te zeggen.

Ook de oorzaak van de brand is nog niet bekend. De brandweer, die met groot materieel uitrukte om het vuur te bestrijden, heeft de brand onder controle.

Overslaan

Het vuur is niet overgeslagen naar naastgelegen panden. Die hebben wel rook- en waterschade opgelopen.

Het gebouw moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Omdat het pand ''instabiel'' is, kunnen brandweerlieden nog niet naar binnen.

De gevel kan mogelijk naar beneden komen. De gemeente en een aannemer onderzoeken de constructie om te kijken welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Doden bij brand in Amsterdam