DEN HAAG - De politie heeft zaterdag 20 mensen aangehouden in het Haagse Laakkwartier. De politie kwam in actie nadat agenten op het Jonckbloetplein werden bekogeld met eieren en flessen.

Onder de aangehouden verdachten is iemand met een opgelegd gebiedsverbod en een ander was betrokken bij ongeregeldheden eerder deze week in de Hildebrandstraat. Dat liet de politie zaterdag weten.

Eerder kondigde burgemeester Jozias van Aartsen aan dat de politie tijdens het EK-voetbal''robuust'' aanwezig zal zijn op het plein. Zaterdag na afloop van de wedstrijd toonde Van Aartsen zich tevreden over het politieoptreden.

''We hebben vooraf afgesproken dat we de personen zouden aanpakken die het EK zouden gebruiken om rotzooi te trappen. Dat hebben we gedaan. Het optreden van de politie was daadkrachtig, snel en effectief", aldus de burgemeester.

Veel agenten

Op het plein hadden zich na de wedstrijd van Oranje tegen Denemarken ongeveer 150 mensen verzameld. De politie was met veel agenten op de been. Zowel te voet, als te paard als op de fiets waren agenten aanwezig.

De ME was aanwezig met zeker 10 busjes. Het plein staat erom bekend dat er al sinds de jaren '80 relletjes plaatshebben als het Nederlands elftal speelt op een eindtoernooi.

Bekogeld

De politie riep het publiek op het plein te verlaten, maar volgens de politie bleven de mensen op het plein terugkomen. Toen verschillende groepjes de agenten met eieren en flessen bekogelden, ontruimde de ME het plein. Tegen negen uur was het plein nagenoeg leeg.

Elders in Den Haag, in de Hildebrandstraat, liep dinsdagavond een politie-inval uit op een vechtpartij tussen ongeveer 50 omstanders uit de buurt en de politie. De omstanders probeerden het werk van de agenten te belemmeren en bekogelden hen met zwaar vuurwerk.

Aanhoudingen Jonckbloetplein