KATWIJK – Alles wat ook maar enigszins oranje is, zit vanavond voor de buis voor Nederland-Denemarken.

Als het WK in Zuid-Afrika in 2010 een voorteken is, dan verzamelen zich circa 12,2 miljoen tv-kijkers in huiskamers en in kroegen. Het zal stil zijn tijdens het openingsduel van Oranje in supermarkten, op de snelwegen en bij de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen.

Alleen driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle blijft immuun voor het Oranjevirus. Alle tafels zitten vol. "Zoals elke zaterdagavond in het komend jaar", zegt de mevrouw van de marketing. De gasten komen om te genieten van de kookkunst van Jonnie Boer, verduidelijkt ze. "De televisie blijft dus uit."

Soldaat van Oranje

Het enige dat oranje is en vandaag ook moet werken, is de cast van de musical de Soldaat van Oranje en de elf oranje taxi’s in Rotterdam. Tweemaal elfhonderd bezoekers laten het voetbal voor wat het is en geven de voorkeur aan de indrukwekkende musical, die al 625.000 toeschouwers heeft getrokken.

De crew moet zaterdag twee keer aan de bak, voor het middagmatinee en de avondvoorstelling. "Beide voorstellingen zijn uitverkocht", zegt producent Fred Boot. Er zijn volgens hem wel wat verzoeken geweest om kaarten te ruilen voor een voorstelling op een andere dag. ‘maar het aantal mag geen naam hebben’.

Boot heeft wel even overwogen om tv-toestellen in de foyer neer te zetten, maar heeft daar toch vanaf gezien. ''Het past niet bij de sfeer. En bovendien is zoiets komende woensdag heel vervelend bij Nederland-Duitsland.’’

Taxi

Wichard Klootwijk, taxiondernemer en tijdens het EK de bestuurder van één van de elf oranje taxi’s van de Rotterdamse Taxi Centrale zegt dat zijn taxi, een bescheiden Hyundai i30, dezer dagen bijzonder in trek is.

"Als ik op een standplaats sta te wachten met enkele collega’s voor me, dan lopen de klanten de Mercedessen voorbij en willen ze met mij meerijden", zegt hij over zijn rondom met oranje stickers beplakte taxi.

Vandaag verwacht hij ook volop klanten, zowel voor als na de wedstrijd. Klootwijk moet weliswaar werken, maar hij hoeft eigenlijk geen minuut van Nederland-Denemarken te missen. "Ik kan in mijn taxi kijken en mijn klanten ook."

Toch verwacht hij tijdens de wedstrijd geen enkele klandizie, aangezien iedereen vanavond voor de buis zit. Klootwijk: "Die schade halen we net als tijdens de WK in Zuid-Afrika na de wedstrijd dubbel en dwars in. Dan drinkt iedereen een biertje en neemt een taxi naar huis. Een oranje taxi vanzelfsprekend."

Alles over het EK op de special van NUsport