AMSTERDAM - Studenten die als antikraakwacht in een oud pand van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis verbleven, stuitten daar op gevoelige patiëntgegevens.

Het ging onder meer om uitslagen van bloedmonsters, mri- en ct-scans, bestellijsten van medicijnen en röntgenfoto's. Vaak zaten de namen en adresgegevens van patiënten erbij, schrijft Trouw zaterdag.

De studenten zouden bij de gevoelige informatie zijn gekomen door in te breken. Het ziekenhuis stuurde de krant foto's van kapotte deuren die door de studenten zouden zijn ingetrapt.

De studenten zeggen echter dat de medische informatie van enkele duizenden mensen open en bloot voor het oprapen lag. Het ziekenhuis bestrijdt dat het om zo veel mensen gaat. Volgens de studenten lagen mappen met dossiers in de gangen.

Medicijnen

Op een achtergebleven computer zouden ze patiëntgegevens hebben kunnen oproepen. In de oude poli-apotheek vonden ze medicijnen en injectienaalden. Toen ze dit meldden, kwam de politie langs om de spullen in beslag te nemen.

Het ziekenhuis stelt dat de studenten de toegangsdeur tot de apotheek hebben geforceerd. De directie van het ziekenhuis gaat aangifte doen, verklaart een woordvoerster zaterdagochtend. Zij zegt ook dat de spullen wellicht elders hadden moeten liggen. 

Volgens het ziekenhuis was er met de studenten afgesproken dat sommige delen van het gebouw niet mochten worden betreden. ''Het Maasstad Ziekenhuis hecht eraan te beklemtonen dat de privacy van patiënten is geschonden door de individuen die dit gestolen materiaal hebben gepubliceerd, en niet andersom'', laat het ziekenhuis in een verklaring weten.

De organisatie die de studenten in het pand plaatste, Villex Vastgoedbescherming, bevestigt dat zij zich niet aan de afspraken hielden.

De fractie van ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad van Rotterdam overlegt met het college van burgemeester en wethouders over de situatie.