AMSTERDAM - De afgelopen tien jaar heeft de staat 79 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd aan mensen die ten onrechte in de cel zaten.

De detentiekosten van tweehonderd euro per persoon per dag zijn dan nog niet meegerekend, waarschuwt emeritus hoogleraar Anton van Kalmthout zaterdag in het Nederlands Dagblad. Door de hardere aanpak van criminaliteit worden steeds meer mensen onterecht opgesloten.

Nederland staat volgens hem bijna bovenaan op een lijst van 27 EU-landen als het gaat om het ten onrechte opsluiten van mensen. Sinds 2002 is het aantal mensen dat onschuldig heeft vastgezeten verdriedubbeld. Daar komt bij dat de schadevergoeding in 2009 is verhoogd.

Geen alternatieven

"Een hardere aanpak is goed, maar niet wanneer het zo veel geld kost", zegt Van Kalmthout in de krant. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft vorig jaar geadviseerd om het gebruik van voorlopige hechtenis terug te dringen. "Nederland heeft in tegenstelling tot de meeste andere landen geen alternatieven voor voorlopige hechtenis."

Als alternatieven noemt de raad huisarrest door een elektronische enkelband of vrijlating op borgtocht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kon volgens de krant nog niet reageren op het advies.

Lees de twitterberichten op NUlive