AMSTERDAM - De zoekactie naar een vermiste helikopter met veertien inzittenden, onder wie een 39-jarige Nederlander, in het Peruaanse Andesgebergte is wederom gestaakt.

Een politiewoordvoerder laat aan Novum Nieuws weten dat de omstandigheden moeilijk zijn met hevige sneeuw, mist en temperaturen tot vijftien graden onder nul.

De zoektocht met een legerhelikopter werd vrijdagmiddag (lokale tijd) na anderhalf uur speuren stopgezet. Door hevige winden en slecht zicht lukte het niet op de plek te komen waar het vermiste toestel zich mogelijk bevindt. Het is onduidelijk of het toestel is neergestort of een noodlanding heeft gemaakt.

Kampement

Naast de legerhelikopter probeert ook een reddingsteam van de politie over land het gebied te bereiken. "Het politieteam heeft een kampement opgezet in Quico nabij de plek waar de helikopter zou moeten zijn. Zij baseren zich op de coördinaten van het laatste signaal dat de helikopter afgaf", meldt de zegsvrouw. Het team zou zich nog op een dag reisafstand van de plek bevinden.

De helikopter, waar ook acht Koreanen, een Tsjech, een Zweed en drie Peruanen aan boord waren, verdween woensdag in de omgeving van de stad Cuzco in het zuidoosten van Peru. De vermiste Nederlander is woonachtig in Korea.

Junglegebied

Volgens de Zuid-Koreaanse ambassade in Lima zijn de passagiers van het toestel in Peru voor zaken en zijn het geen toeristen. De helikopter kwam uit het junglegebied Madre de Dios en koerste af op Cuzco.

Lokale media melden dat, als het weer het toelaat, de zoekacties zaterdagochtend (lokale tijd) weer worden hervat.