AMSTERDAM - Het KNMI waarschuwt vrijdagmiddag voor zware windstoten in de kustgebieden. De ANWB adviseert automobilisten beide handen aan het stuur te houden.

De windstoten langs de kust kunnen een snelheid tot ongeveer 80 kilometer per uur bereiken, zo meldt het KNMI. In het oosten en zuidoosten van het land komen tot halverwege de avond buien voor waarbij ook onweer en windstoten mogelijk zijn.

De politie meldde eerder op de dag al dat diverse jachten in de problemen zijn gekomen op de Friese meren. Boven Vlieland viel een man overboord, maar hij is gered.

De hulpverleningsdiensten hebben deze middag 15 mensen uit het water moeten halen die met hun boot waren omgeslagen. Op het Tjeukemeer, Slotermeer en de Fluessen ontstonden soms razendsnel heftige regenbuien met harde rukwinden. Zeven boten gingen om, meldde de politie vrijdag.

Handen vol

Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De politie, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de brandweer hadden hun handen vol aan recreatievaarders die in de problemen waren geraakt. Meerdere vaartuigen en ook een helikopter werden ingezet.

''Voor deze tijd van het jaar was het een buitensporig drukke middag.'' Dat zei een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij vrijdagavond.

Cijfers zijn niet bekend, maar ook op het IJsselmeer kwamen veel boten en bootjes in de problemen. ''Door onverwachte windstoten liepen er veel vast op bijvoorbeeld een zandbank.''

Bekijk de actuele weerssituatie op onze weerpagina

KNMI waarschuwt voor windstoten