AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag straffen tot 15 jaar geëist tegen vier mannen die worden verdacht van het plegen van een mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Marlon D., in augustus 2009.

De vier staan te boek als de 'tattookillers', door tatoeages die zij op hun lichaam dragen. Die verraden dat zij zich toeleggen op het plegen van koelbloedige moorden, meent justitie.

Tegen Cor P. en Jeroen S. eiste het OM 15 jaar. Cors broer Brian P. hoorde 13 jaar eisen, evenals de nog steeds voortvluchtige Evert Sijahailatua. Hij staat op de nationale opsporingslijst.

Marlon D. werd voor zijn woning in Amsterdam-West vanuit een auto met een mitrailleur onder vuur genomen en door tien kogels geraakt, waaronder twee in het hoofd.

Volgens justitie is het een ''medisch wonder'' dat hij de aanslag heeft overleefd. Waarom hij doelwit was, is onduidelijk gebleven, ook al doordat de verdachten consequent hebben gezwegen.

Tot in de puntjes

Wel heeft de recherche in kaart gebracht dat de moordaanslag ''tot in de puntjes'' werd voorbereid door de vier verdachten. De reconstructie hiervan was mogelijk doordat de politie de groep al in de gaten hield, in verband met de liquidatie van de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor.

Zij werden in februari 2009 bij een pannenkoekenhuis bij Leiderdorp doodgeschoten. Justitie heeft het bewijs in die zaak nog niet rond kunnen krijgen.

Gevolgd

In het kader van dat onderzoek werden de verdachten onder meer geobserveerd en gevolgd. De groep huurde een woning in Amstelveen, die werd gebruikt als 'safehouse'. Bij een doorzoeking stuitte de politie op vuurwapens en handgranaten. De verdachten werden kort na de aanslag op Marlon D. opgepakt.

Het OM hekelde vrijdag de valse romantiek die de groep voor zichzelf opriep. Volgens justitie is er niets romantisch aan een commando, dat kan worden ingehuurd om moorden te plegen in het criminele milieu.

Volgende week pleiten de advocaten van de vier verdachten. De rechtbank heeft de uitspraak op 18 juli gepland.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive