MONTFORT - Het Midden-Limburgse dorp Montfort is donderdagavond getroffen door een windhoos. Drie woningen raakten daardoor zwaar beschadigd.

Van twee panden werd het dak er af gerukt en op een derde woning viel een boom. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, zei een woordvoerder van de brandweer. Brandweer en politie trekken door de straten van het dorp om de schade op te nemen.

Met name de Wilhelminastraat en de Julianastraat en directe omgeving zijn vlak na 21.00 uur door het noodweer getroffen. Veel dakpannen zijn naar beneden gekomen. Ook zijn ruiten van woningen kapot en zijn bomen ontworteld.

Volgens buurtbewoners heeft de windhoos nog geen minuut geduurd. De tornado ging gepaard met felle regen. Sommige inwoners klommen na de windhoos op het dak van hun woning om te kijken hoeveel schade was aangericht. De brandweer heeft hen ervan af gehaald en is nu op veel plaatsen bezig de daken provisorisch te herstellen.

Tornado

Een windhoos wordt ook wel een tornado genoemd en is in feite een snel ronddraaiende kolom lucht. Ze manifesteert zich als trechtervormige slurf onder een onweerswolk en trekt met de onweersbui mee. In de hoos komen windsnelheden van honderden kilometers per uur voor.

Windhozen ontstaan als de verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht aan het aardoppervlak en op grote hoogte in de atmosfeer heel groot zijn. Bovendien moet op zo'n 10 kilometer hoogte een zeer sterke wind staan (straalstroom).

Windhoos Montfort