ALPE D'HUEZ - Ruim 8000 sportievelingen hebben bijna 28,5 miljoen euro ingezameld voor kankeronderzoek door woensdag en donderdag de Alpe d'Huez met de fiets of te voet te beklimmen.

De voorzitter van de stichting Alpe d'HuZes, Johan van der Waal, maakte het recordbedrag donderdagavond op de Franse alpentop bekend.

Het gaat om een voorlopige opbrengst. Het definitieve bedrag wordt op 7 oktober bekendgemaakt. De organisatie verwacht uiteindelijk zeker de 30 miljoen euro te halen, wat de doelstelling van dit jaar was. Vorig jaar leverde de sponsoractie bijna 21 miljoen euro op.

Record

Het fietsevenement begon in 2006 met 66 fietsers, die 370.000 euro ophaalden. Vorig jaar waren er ruim 4300 deelnemers. Omdat dat aantal dit jaar was gestegen naar een record van ruim 8000, was de actie voor het eerst over twee dagen verspreid.

Bij de Alpe d'HuZes is het de bedoeling op één dag de legendarische wielerberg tot 6 keer te beklimmen. Woensdag gingen 3000 deelnemers omhoog, donderdag 5000. Onder hen waren veel (ex-)kankerpatiënten, gehandicapten en ook bekende Nederlanders.

De opbrengst van de Alpe d'HuZes gaat volgens de organisatie volledig naar een gelijknamig fonds van KWF Kankerbestrijding.

Miljoenen voor KWF dankzij 'Alpe d'HuZes'