BUNNIK – Er is een groot tekort aan de verplichte blaastests voor vakantiegangers die met de auto naar of door Frankrijk reizen.

Dit komt door de in Frankrijk ingevoerde maatregel dat alle automobilisten, ook de buitenlandse toeristen, per 1 juli verplicht twee blaaspijpjes in hun auto aanwezig moeten hebben.

Frankrijk wil hiermee het drankgebruik in het verkeer aanpakken. De gedachte is dat automobilisten zichzelf na het drinken van alcohol kunnen controleren of ze onder de 0,5 alcoholpromillage zitten en dus hun auto mogen besturen.

Voormalig president Nicolas Sarkozy hoopte hiermee het aantal verkeersdoden van 4000 naar 3000 terug te dringen.

Nederland

In Nederland zijn zodoende momenteel niet of nauwelijks blaaspijpjes te koop. Ook in Frankrijk zijn de schappen inmiddels leeg.

Caravanspecialist Frans de Bruijn uit Breda zegt in het voorjaar vijftig klanten te hebben kunnen helpen, maar nu al drie maanden te wachten op een nieuwe zending van vijftig sets.

''Die zijn al gereserveerd voor onze vaste klanten en dus ruimschoots uitverkocht. Ik moet elke dag nee verkopen’’, klaagt De Bruijn.

Voldoende

De ANWB zegt te verwachten dat medio juni voldoende sets van twee blaaspijpjes voor de prijs van drie euro in haar winkels zullen liggen.

De BOVAG heeft daar een hard hoofd in. Donderdag arriveert bij het BOVAG-kantoor in Bunnik een container met 50.000 blaastests, amper genoeg om 25.000 Nederlandse automobilisten te helpen.

Druppel

''Dat is een druppel op een gloeiende plaat. En daar hebben we dan drie maanden achteraan moeten zitten’’, zegt de BOVAG.

''De blaastests zijn domweg nergens voorradig, omdat Frankrijk binnen enkele maanden 80 miljoen blaaspijpjes voor 40 miljoen automobilisten moet produceren. Zulke aantallen zijn in de handel op zo’n korte termijn niet beschikbaar.’’

De nieuwe maatregel is bij veel automobilisten trouwens volstrekt onbekend, zo heeft de BOVAG laten onderzoeken.

Op de hoogte

Ook uit een recente enquête blijkt dat het merendeel van de Nederlanders goed op de hoogte is van de noodzakelijke aanwezigheid van hesjes en gevarendriehoeken in de auto, maar dat slechts twee procent bekend is met de verplichte blaastests.

De Franse overheid heeft aangekondigd in het begin geen boetes te zullen uitdelen. Dat zal pas na 1 november gaan gebeuren.