ZWOLLE - Tachtig militairen behouden mogelijk hun baan, omdat de rechter de militaire inlichtingendienst MIVD heeft teruggefloten.

De rechter in Zwolle heeft bij een zaak van een militair geoordeeld dat de MIVD zijn 'verklaring van geen bezwaar' onterecht heeft ingetrokken, omdat hij in het verleden met politie en justitie in aanraking is geweest. Dat oordeel is donderdag bekendgemaakt.

De militaire geheime dienst heeft namelijk nagelaten het functioneren van de militair en zijn gedrag na de veroordeling mee te wegen in zijn besluit. Volgens de rechter druist dat in tegen de regels.

De intrekking van 'de verklaring van geen bezwaar' had betekend dat de betrokken militair zouden worden ontslagen.

Volgens zijn advocaat Michael Ruperti werkt deze uitspraak door voor de andere militairen die in dezelfde situatie zitten.

Bijstaan

Volgens Ruperti, die een groot aantal van hen bijstaat, gaat het voor een deel ook om militairen die zich ''stuk voor stuk'' meerdere malen hebben onderscheiden in Afghanistan. ''Een aantal is zelfs onderscheiden voor uitstekend functioneren onder zware operationele omstandigheden.''

De raadsman wijst er ook op dat het gaat om oude veroordelingen, waarvan Defensie al op de hoogte was gesteld. ''Toen is niet besloten om ze te ontslaan, omdat ze uitstekend functioneerden.''

Defensie

Defensie wilde de veroordeelde militairen toch ontslaan. Een woordvoerder van Defensie gaf eerder tegen het ANP als reden, dat er met de Tweede Kamer was afgesproken om ''de teugels op het gebied van integriteit strakker aan te trekken''.

Door de ontstane situatie ontstond er grote onrust op de militaire werkvloer. Veel betrokken militairen hebben naast hun goede functioneren ook veel ervaring, die dus dreigde te verdwijnen.

PvdA-Tweede Kamerlid Algelien Eijsink toonde begin maart geen begrip voor de situatie. ''Door eerst te zeggen dat iemand mag blijven, denkt een militair het vertrouwen van zijn werkgever te hebben gekregen.

Dan bewijs je je als militair op missie of ergens anders en dan krijg je opeens te horen dat je met terugwerkende kracht alsnog wordt ontslagen. Dat kan echt niet.''