ARNHEM - Niemand anders dan de 32-jarige Toon R. uit Lith en diens 41-jarige oom Martien R. uit Oijen hebben in september 2008 met machinegeweren een wietcompagnon geliquideerd, rijdend op de A73.

Dat stelde de aanklager in hoger beroep donderdag voor het gerechtshof in Arnhem. Hij eiste daar opnieuw 20 en 23 jaar cel tegen hen wegens moord, poging tot moord, bendevorming en het kweken van wiet.

Die straffen waren eerder ook opgelegd door de rechtbank, maar daartegen gingen beide mannen in beroep.

De rechtbank achtte bewezen dat de twee de auto langdurig onder vuur namen. Daarbij kwam een 33-jarige wietkweker uit Oss om het leven. De bestuurder van de doorzeefde auto ontsnapte aan de dood. Volgens de rechtbank hadden Martien en zijn neef daarvoor in Amsterdam een zender gekocht en die onder de auto van het slachtoffer geplakt.

In hoger beroep noemde Martien opeens de naam van een vrouw die de zender bij hem zou hebben opgehaald. Volgens de aanklager komt dit ongeloofwaardig laat.

De aanklager gelooft dat verdachten het apparaat zelf bij het casino in Venlo onder de auto van het latere slachtoffer plakten en die ’s nachts volgden. Aanleiding voor de liquidatie lag volgens justitie in ruzie over schulden van het slachtoffer.

Direct spoor

Omdat van de verdachten geen enkel direct spoor op de weg waar werd geschoten is aangetroffen, vinden hun advocaten dat zij niet veroordeeld kunnen worden. Ook al kwamen kogels waarmee de A73 bezaaid lag uit dezelfde partij als de kogels die in een loods van het tweetal werden gevonden.

Die kunnen anderen daar ook hebben verstopt. De advocaten vinden dat er te weinig onderzoek gedaan is naar mogelijke alternatieve scenario’s. Ook suggereert een van de advocaten dat d