AMSTERDAM - Met de nieuwste dna-technieken is de politie erin geslaagd 17 van de 91 lichamen te identificeren van onbekende personen die de afgelopen 30 jaar in Amsterdam zijn begraven.

Naamloze graven op de begraafplaats Sint Barbara dreigden geruimd te worden. Het politieteam dat zich bezighoudt met cold cases, besloot daarop een laatste poging te doen de identiteit van deze mensen alsnog te achterhalen met vernieuwde technieken.

De opgegraven lichamen zijn na de onderzoeken op een aparte plek op Sint Barbara opnieuw begraven. De politie hoopt nog meer lichamen van vermisten te identificeren. Het gaat om mensen die ergens op de wereld als vermist zijn opgegeven.

Rouwproces

De politie is sinds september 2010 bezig met het onderzoek naar de 91 naamloze graven. ,,Door het vaststellen van de identiteit stellen we mogelijk nabestaanden in staat hun rouwproces af te sluiten'', zei teamleider Theo Vermeulen donderdag.

Een van de lichamen die een naam heeft gekregen is dat van een Duitse man die sinds 2001 vermist werd. Hij werd in Amsterdam gevonden op de Nieuwe Hemweg en bleek gestorven aan een overdosis pillen. Hij werd in Amsterdam begraven, terwijl zijn Duitse familie van niets wist en tien jaar in het ongewisse bleef.