DEN HAAG - De Afghaanse familie Akbari, die 13 jaar in Nederland woont en begin mei het land had moeten verlaten, wordt niet onmiddellijk uitgezet.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat minister Gerd Leers (Asiel) woensdag heeft gevoerd met burgemeester Berend Hoekstra van het Groningse Leek, waar het gezin woont.

De vader wordt verdacht van betrokkenheid van mensenrechtenschendingen tijdens het communistische regime in Afghanistan (1978-1989). Leers blijft erbij dat de man op grond van die vermoedens Nederland moet verlaten.

Dat geldt vooralsnog niet voor de vrouw en de 5 zonen, die in Nederland zijn geboren of opgegroeid. De minister heeft burgemeester Hoekstra laten weten dat hij heel zorgvuldig zal kijken naar de situatie waarin het gezin zich bevindt. Tot die tijd blijven zij in Leek wonen.

Versoepeling

De minister kondigde dinsdag een versoepeling van het asielbeleid aan door ''het lokale maatschappelijke belang'' mee te wegen bij een dreigende uitzetting. Hij wil in die gevallen ook naar de burgemeester luisteren.

De minister kan in specifieke gevallen afwijken van de geldende regels op basis van zijn zogeheten 'discretionaire bevoegdheid'. In het gesprek met de burgemeester van Leek gaf hij wel aan geen enkele verwachting te willen wekken, zo benadrukte een woordvoerder van Leers woensdagavond.

Burgemeester Hoekstra vroeg de minister rond de dreigende uitzetting in mei nog eens naar de situatie van de familie Akbari te kijken. Ook de plaatselijke politiek en de bevolking kwamen in het geweer.

In het dorp werden 1500 steunbetuigingen voor het Afghaanse gezin ingezameld. Ook was er een protestmars waaraan 400 inwoners meededen.

Bekijk de twitterberichten op NUlive