EINDHOVEN - De nieuwe regels voor coffeeshops in het zuiden van Nederland hebben drastische gevolgen voor de klandizie. 

Alle coffeeshophouders klagen over grote omzetdalingen, uiteenlopend van 60 procent (in Eindhoven) tot 90 procent (in Tilburg en Breda). Het aantal inschrijvingen wisselt sterk van plaats tot plaats. Dat blijkt woensdag uit een rondgang van het ANP.

Coffeeshops in het zuiden van het land zijn sinds 1 mei besloten clubs. Om drugstoeristen buiten de deur te houden mogen alleen mensen die in Nederland wonen lid worden.

Maastricht

Vooral in Maastricht lijkt het aantal coffeeshopleden ver achter te blijven (100 per coffeeshop). Eindhoven steekt ver boven de rest uit met gemiddeld 1435 leden. Een precieze verklaring voor de grote verschillen is niet te geven.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven roept dat het aantal leden in Eindhoven hoger is en nog steeds stijgt, omdat hij heeft meegedeeld dat inschrijven ook mag met alleen een identiteitsbewijs. Het risico van registratie van buitenlanders blijft echter liggen bij de coffeeshophouder.

Wassen neus 

In Limburg zeggen veel coffeeshophouders geen verschil te merken nadat de Limburgse gemeenten ook hadden gezegd dat inschrijven met een identiteitsbewijs kan. Eigenaar Hesdy Blank van coffeeshop Klein maar Fijn in Venlo zegt dat er ondanks de versoepeling geen enkele toename is van leden.

Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht zegt dat in de Limburgse hoofdstad nog maar twee van de 14 coffeeshops open zijn. Die hebben elk gemiddeld zo'n 100 leden. Dat zijn er sinds de versoepeling niet meer geworden. ''Die versoepeling is een wassen neus'', zegt hij.

Omzetdalingen

In Breda spreken de coffeeshops van omzetdalingen tussen de 80 en 90 procent. De Tilburgse coffeeshops hebben gemiddeld 300 leden en zeggen van hun omzet 10 tot 12 procent te hebben overgehouden.

''We hebben ervoor gewaarschuwd: dit houden we niet vol'', zegt Willem Vugs van de verenigde Tilburgse coffeeshops. Hij is er wel van overtuigd dat de drempelverlaging in Eindhoven het verschil verklaart.