AMSTERDAM - Motorclub Satudarah moet een clubhuis in Enschede voor 31 oktober hebben verlaten. Dat heeft de gemeente de club in een brief laten weten.

Het pand aan de Parkweg ligt volgens het bestemmingsplan op een bedrijventerrein. "Dus mag het niet als clubhuis worden gebruikt", zegt een woordvoerder.

Begin dit jaar kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan dat politie, justitie en gemeenten op één lijn worden gebracht bij de aanpak van motorbendes. Hij kondigde aan dat een landelijk team van burgemeesters moet helpen 'outlawbikers' uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven.

Woonwagenkampen

Opstelten vergeleek de nieuwe aanpak met de aanpak van woonwagenkampen die als vrijplaats voor criminelen dienden. Daar had hij als burgemeester van Rotterdam ervaring mee opgedaan.

De stap van Enschede heeft volgens de woordvoerder niet met deze nieuwe aanpak te maken.

"Deze procedure loopt al langer. We hebben eerst geconstateerd dat het pand verkeerd wordt gebruikt. In maart is duidelijk gemaakt dat wij vinden dat dit niet kan, waarop Satudarah een eigen zienswijze heeft ingediend. Die is bekeken en nu gaan wij dus over tot een last onder bestuursdwang."

Dat betekent dat Satudarah per dag dat de club te lang in het pand zit, een boete kan krijgen opgelegd. De club krijgt zes weken de tijd om bezwaar te maken. Het is erg waarschijnlijk dat dat gebeurt, aangezien de club ook een andere zienswijze had ingediend.