AMSTERDAM - De voetballers van het Nederlands elftal worden niet gehuldigd als ze op het EK in Polen en Oekraïne geen kampioen worden.

Oranje moet de finale winnen om een huldiging in Amsterdam te verdienen, meldt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

De verloren WK-finale in Johannesburg was twee jaar geleden wel reden voor een feest in de hoofdstad.

De spelers en de technische staf werden toen langs de grachten en op het Museumplein door zo'n achthonderdduizend mensen toegejuicht.

Minder prestigieus

Een EK is volgens de gemeente echter minder prestigieus dan een WK. Bovendien was de gemeente Amsterdam twee jaar geleden bang dat er grote groepen mensen spontaan naar de hoofdstad zouden komen om feest te vieren.

Amsterdam hield met een georganiseerde huldiging het heft in eigen hand. De gemeente verwacht niet dat een verloren EK-finale een spontaan feest teweeg zal brengen.

Over een huldiging in Rotterdam, Den Haag of Tilburg is niets bekend.

Feestje

Mocht Oranje wel Europees kampioen worden, dan worden de spelers en de technische staf waarschijnlijk 2 juli gehuldigd, een dag na de finale in Kiev.

De gemeente Amsterdam is al ruim een maand bezig met de voorbereidingen op die eventuele huldiging. "Als ze winnen zorgen we voor een te gek feestje", zegt de woordvoerder.

Voor het Nederlands elftal begint het EK zaterdag met de wedstrijd tegen Denemarken in het Oekraïense Charkov.