ROTTERDAM - Rotterdamse stadswachten schuiven liever een parkeerboete onder een ruitenwisser dan dat zij burgers aanspreken op ergerlijk gedrag.

Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd rapport van de Rekenkamer Rotterdam.

Tegen overlast door jongeren of hondenpoep wordt nauwelijks opgetreden. Ook wildplassen, op de stoep fietsen of door rood licht lopen pakken stadswachten niet consequent aan.

Zij gaan de confrontatie met overtreders uit de weg. Soms gedragen zij zich ronduit onhandig. In vergelijkbare situaties leidt het optreden van stadswachten tot ongelijke behandeling van burgers.

Oorzaak

Als oorzaak noemt de Rekenkamer dat te veel stadswachten communicatieve vaardigheden ontberen. De Rotterdamse stadswachten, die gebukt gaan onder een slecht imago, bejegenen burgers vriendelijk en correct zolang de situatie maar niet escaleert, aldus het rapport.

De aanbeveling om de stadswachten betere verbale communicatieve vaardigheden bij de brengen, wordt door het stadsbestuur terzijde geschoven.

Overigens heeft het college de gemeenteraad ''onduidelijk geïnformeerd'' over het aantal stadswachten dat actief is op straat, schrijft de Rekenkamer. Dat zijn er 375 en geen 450, zoals het college de raad voorhield.

Ontwikkeling

Burgemeester en wethouders zijn niet onder de indruk van de bevindingen. In een reactie zeggen zij dat Stadstoezicht, de organisatie achter de stadswachten, een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt ''van banenpool tot professionele dienst met een omvang en uitrusting die past bij een grote stad met kwetsbare wijken''.

''Uiteraard gaan er soms dingen niet goed, of gaan dingen ronduit mis.'' Hierop wordt volgens het college ''bijgestuurd en ingegrepen''.