AMSTERDAM - Het snelheidsslot wordt niet ingevoerd. Het systeem dat ingrijpt als automobilisten te hard rijden is te fraudegevoelig.

Dat schrijft demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit tests van Rijkswaterstaat blijkt volgens de krant dat het slot vrij eenvoudig te omzeilen valt. Vooral bij auto's met cruisecontrol zou dat gemakkelijk zijn.

Het systeem is bij de helft van de auto's in Nederland niet te installeren omdat ze geen elektronisch gaspedaal hebben. Ook blijkt de gps-apparatuur vaak een verkeerde maximumsnelheid aan te houden.

Verder zouden snelheidsduivels er nauwelijks wat van opsteken. Zodra het slot uit hun auto wordt verwijderd, trappen ze het gaspedaal in. De afgelopen maanden deden ongeveer vijftig automobilisten mee met een proef met de snelheidsbegrenzer.

De helft kreeg een variant die meteen ingrijpt zodra een auto te snel gaat. De andere helft kreeg eerst een paar waarschuwingen en werd dan pas afgeremd.

Het snelheidsslot had het tweede slot moeten worden dat het verkeer veiliger maakt. Sinds eind vorig jaar bestaat er al een alcoholslot voor automobilisten die veel te veel hebben gedronken.