TILBURG - Een ruime meerderheid in de Tilburgse gemeenteraad heeft maandagavond een rem gezet op deelname aan de Brabantse strijd om de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

De gemeenteraad wil pas na de zomer besluiten over een bijdrage van 10 miljoen euro, omdat er nog veel onzekerheid bestaat over de financiële positie van de gemeente.

Het collegevoorstel stond eigenlijk later deze maand op de agenda.

De meeste partijen willen wachten tot de gevolgen van de rijksbezuinigingen en het tekort op de grondexploitatie preciezer duidelijk zijn.

Titelstrijd

De vijf grote Brabantse steden (elk 10 miljoen euro) en de provincie (50 miljoen euro) doen samen mee aan de titelstrijd. Het ambitieuze plan staat later deze maand op de agenda van de gemeenteraden en Provinciale Staten.

De Tilburgse cultuurwethouder Marjo Frenk (GroenLinks) was tegen het plan van coalitiepartij CDA om het besluit uit te stellen vanwege afspraken die zijn gemaakt met de andere steden.

De kandidatuur van Eindhoven namens de vijf Brabantse steden moet in het najaar officieel worden bevestigd met indiening van het bidboek.