AMSTERDAM - Op Bonaire is een brisante situatie ontstaan door de slechte verhouding tussen de eilandbewoners en het Nederlandse bestuur.

Cedric Soleana van de Actiegroep Bezorgde Bonairianen liet zaterdag in een brief aan gezaghebber Lydia Emerencia weten dat de dreiging van rellen in lucht hangt. Dat meldt De Volkskrant maandag.

Soleana waarschuwt voor rellen die vergelijkbaar zijn met de volksopstand van mei 1969 op Curaçao, die ook gericht was tegen de Nederlandse overheersers.

Petitie

Op Bonaire wordt al geruime tijd geklaagd over stijgende prijzen. Het eiland is als 'openbaar lichaam' onderdeel van Nederland, een verankering in de grondwet waar veel weerstand tegen bestaat. De groep van Soleana wil hierover een nieuwe volksraadpleging en bood vorig jaar al een petitie aan tijdens een bezoek van koningin Beatrix.

Ruim een jaar geleden is op Bonaire de dollar ingevoerd en zijn de belastingen verhoogd. Hierdoor kan een grote groep van de oorspronkelijke eilandbewoners het hoofd financieel niet meer boven water houden. Ondertussen verhuizen steeds meer Nederlanders naar Bonaire, wat grote vijandschap tussen de verschillende bevolkingsgroepen als gevolg heeft.

Gewelddadigheden

Soleana benadrukt dat gewelddadigheden door de schrijnende situatie in de lucht hangen. "Ik weet van kinderen die huilend gaan slapen omdat ze niets te eten hebben. De volgende ochtend gaan ze ook huilend naar school. We zijn moe van het praten en moe van alle beloftes", zegt hij.

"Je kunt het als een dreigement opvatten, maar na vandaag is het afgelopen met praten. Dan maar de bak in, voor gerechtigheid en in naam van het volk."