HILVERSUM - Meerdere Nederlandse Somaliërs zouden in Somalië actief zijn voor de terreurbeweging Al Shabaab.

Dat heeft een hoge commandant van de beweging, die overgelopen is, verteld aan het VPRO-programma Bureau Buitenland.

De commandant Mohamed Farah Al-Ansari zou twee personen zelf met een eenheid hebben opgehaald bij de Keniaanse grens in 2009.

In totaal zouden er volgens hem 1800 buitenlandse strijders aan de kant van Al Shabaab vechten, van wie het grootste deel uit Arabische landen en Azië komt.

Terreurcellen

De oud-commandant had ook al laten weten dat er in Nederland mogelijk slapende terreurcellen zijn die aanslagen voorbereiden.

Volgens hem heeft al-Shabaab Somaliërs getraind om acties voor te bereiden in de landen waar ze een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dergelijke cellen zouden bestaan in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

AIVD

De inlichtingendienst AIVD heeft eerder laten weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er een aanslag dreigt vanuit Somalië. De AIVD zegt wel aanwijzingen te hebben dat personen met de Nederlandse nationaliteit zich willen aansluiten bij Al Shabaab of dat daadwerkelijk hebben gedaan.

''Vooralsnog lijken de jihadisten die naar Somalië gaan vooral te willen deelnemen aan de strijd in Somalië zelf, maar het is goed denkbaar dat sommigen terugkeren om in het Westen een aanslag te plegen'', aldus de AIVD.

Daarom houdt de dienst er rekening mee dat mogelijk in Somalië verblijvende jihadisten op termijn hun contacten in Nederland kunnen aanzetten tot actie in Nederland.