AMSTERDAM - Cordaid stopt eind deze maand met de hulpprogramma's voor Haïti die na de grote aardbeving van 2010 met geld van Giro 555 zijn opgezet.

Al het geld dat Cordaid Mensen in Noodvanuit de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) kreeg is besteed, laat de organisatie zondag weten. Het gaat om 29 miljoen euro.

Het grootste deel van de 29 miljoen euro is besteed aan de bouw van 4600 woningen en de reparatie van zestienhonderd woningen. De woningen zijn rond de stad Léogâne en in de hoofdstad Port-au-Prince gebouwd.

Direct na de ramp in januari 2010 zijn volgens de hulporganisatie 250 duizend mensen geholpen door voedsel uit te delen. Verder zijn tenten opgezet en chirurgenteams gestuurd. Daarnaast hebben 94 duizend mensen psychosociale zorg gekregen om hun trauma te verwerken.

Dicht

Het kantoor in Port-au-Prince gaat dicht, maar Cordaid blijft wel actief in Haïti. Dat gebeurt echter met eigen geld. De werkomstandigheden in het land zijn mede door de corruptie, de zwakke overheidsstructuur en de extreme armoede moeilijk. Daardoor is het werk volgens Cordaid nog lang niet voltooid.

De organisatie gaat zich nu richten op het voorbereiden van de bevolking op dreigende natuurrampen. Ook worden lokale organisaties getraind in het verlenen van noodhulp. Cordaid is volgens eigen zeggen een van de eerste SHO-deelnemers die stopt met de acties die mede door de donaties op Giro 555 mogelijk werden.

111 miljoen

Na de aardbeving kwam op Giro 555 111 miljoen euro binnen. Begin dit jaar bleek dat de hulporganisaties daarvan 67,8 miljoen euro hebben uitgegeven aan noodhulp en wederopbouw. De SHO-deelnemers willen de rest van het geld voor eind 2014 opmaken.

De Algemene Rekenkamer concludeerde in november dat de verantwoording over de besteding van het geld voor Haïti beter is dan bij eerdere acties waarbij Giro 555 werd opengesteld. Wel moesten de hulporganisaties meer inzicht geven in het geld dat wordt doorgesluisd naar buitenlandse partnerorganisaties.

Bij de aardbeving vielen meer dan tweehonderdduizend doden en driehonderdduizend gewonden. Anderhalf miljoen mensen raakten dakloos.

Bekijk alle reacties op Twitter op NUlive