NIEUWLEUSEN - De jeugdzorginstelling William Schrikker Groep (WSG) heeft aangifte gedaan van kindermishandeling in het pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen.

Dat heeft een woordvoerder zondag bevestigd.

WSG plaatste kinderen in het pleegzorghuis, dat geen onderdeel is van de instelling zelf. Een aantal ouders van kinderen deed eerder ook aangifte.

Volgens ex-pupillen en hun ouders werden kinderen geregeld geslagen met een mattenklopper. Ook moesten zij voor straf buiten in de kou gaan staan en werden zij vastgebonden op een stoel.

Aangifte

WSG deed afgelopen week al aangifte. De instelling liet eerst intern onderzoek doen door een externe partij of de organisatie zelf haar zaken op orde had. Dat onderzoek loopt nog, aldus de woordvoerder van WSG.

De mishandelingen zouden zich hebben afgespeeld tussen 1984 en 2010. Medio 2010 kwam een nieuw echtpaar aan de leiding van De Loot te staan. Hen treft voor zover bekend geen blaam.

Pleegzorghuis De Loot maakt deel uit van de streng-christelijke organisatie Terebint uit Punthorst (gemeente Staphorst). De Terebint heeft 'met ongeloof' kennis genomen van de beschuldigingen maar herkent die niet, aldus een verklaring vorige maand.