AMSTERDAM - Bij de politie zijn omgerekend 750 rechercheurs fulltime bezig met overbodig papierwerk.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van een onderzoek van de Politieacademie in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De rechercheurs schatten dat in totaal zeventig procent van hun werktijd opgaat aan administratieve handelingen. Voor bijvoorbeeld een doorsnee moordonderzoek zijn rechercheurs naar eigen zeggen alleen al vijfduizend uur bezig met het aanvragen van bijzondere opsporingsbevoegdheden.

Zo levert een aanvraag van een telefoontap en het schaduwen van een verdachte een forse papierberg op.

Verspilde moeite

Een flink deel van de vijfduizend uur administratie is volgens de rechercheurs echter verspilde moeite. Zo gaat tweeduizend uur zitten in onder meer het dubbel invullen van formulieren en computersystemen.

Dat komt volgens de onderzoekers neer op 2,4 fulltime medewerker per onderzoek. Omgerekend betekent dat dat 750 rechercheurs niet kunnen worden ingezet op onderzoeken.

Recherchechef bij het korps Hollands-Midden Henk Woppekamp stelt dat de administratieve rompslomp ten koste gaat van onderzoeken. "Die lopen regelmatig vertraging op of kunnen niet worden afgerond."

Bureaucratie

De politiemensen vrezen dat de komst van de nationale politie later dit jaar nog meer bureaucratie met zich mee gaat brengen.

Minister Opstelten wil de bureaucratie echter bestrijden, onder meer met behulp van vijf loketten waar rechercheurs snel en simpel toestemming moeten kunnen vragen voor het zetten van een telefoontap of het opvragen van camerabeelden.

De eerste van deze loketten is inmiddels in gebruik genomen in de politieregio Limburg-Zuid.