AMSTERDAM - Jeugdtrainers die zijn veroordeeld voor ontucht kunnen, als ze dit verzwijgen, na het uitzitten van hun straf nog steeds bij een nieuwe club aan de slag.

De overheid zegt dit al jaren te willen verhinderen, maar NRC Handelsblad schrijft zaterdag dat 'foute' jeugdtrainers uit beeld blijven en er nog altijd geen zwarte lijst van ontuchtplegers is.

De krant ontdekte onder meer dat een in 2004 voor ontucht veroordeelde judotrainer nu bij een schaakvereniging met kinderen werkt.

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) nog maatregelen aan om ontuchtplegers buiten de deur te houden bij sportclubs, de scouting en jeugdkampen. Hij stelde onder meer subsidie beschikbaar voor zwarte lijsten.

Technisch

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaf in november toestemming aan sportbonden en vrijwilligersorganisaties voor een zwarte lijst van mensen die seksueel misbruik hebben gepleegd. Sportkoepel NOCNSF kondigde daarop aan per 1 januari te beginnen met het opstellen van zo'n lijst, maar daar staat nog altijd niemand op.

De sportkoepel zegt tegenover de krant 'te optimistisch' te zijn geweest. "De technische voorwaarden en reglementen zijn niet gereed. Dit ligt erg privacygevoelig, dus we moeten voorzichtig zijn", aldus een woordvoerder.

De branchevereniging voor vrijwilligerswerk NOV hoopt tegen het einde van het jaar te beginnen met het registreren van zedendelinquenten. Bij de vereniging zijn 350 organisaties aangesloten, die op termijn ook elkaars lijsten moeten kunnen raadplegen.