AMSTERDAM - Gedurende de hele examenperiode heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) 123.700 klachten binnengekregen.

Dat meldde Alderik Oosthoek van het LAKS vrijdag, nadat ook de laatste examens waren afgelopen. Op vrijdag waren er nog de examens Fries, Turks, Russisch, Spaans en Arabisch voor havo- en vwo-leerlingen.

''Daar komen nooit heel veel klachten over binnen, omdat niet veel mensen deelnemen. Ik vermoed dat het totaal afgerond rond de 123.700 komt te liggen'', aldus Oosthoek.

''Dat is onder het totaal van vorig jaar, met 136.000. Toen waren er veel meer technische problemen en sprong havo-Nederlands eruit.''

Veel fouten

Dit jaar zaten er vooral veel fouten in de examens. ''Er waren zeker 20 aanpassingen, waarvan wij een groot deel hebben aangekaart. Dat is een record'', zei Oosthoek.

''Maar we zien ook dat de overheid veel organisatorische fouten met technologie heeft weten te voorkomen, nadat wij daar vorig jaar over aan de bel hadden getrokken. Daar zijn wij heel blij mee.''

Dit jaar bleken bij de havo-leerlingen de examens Frans, economie en wiskunde reden tot klagen. De vwo'ers klaagden dit jaar vooral over Duits en Nederlands.

Saai en langdradig

De laatste examendag leverde weinig nieuwe klachten op, al klaagden 11 van de 14 vwo-leerlingen die het examen Fries maakten, dat het saai en langdradig was.

Over het vwo-examen Turks klaagde zelfs 90 procent van de deelnemers, 9 van de 10 kandidaten vielen over één en dezelfde vraag.