AMSTERDAM - De drie mannen die in de media bekend zijn geworden onder de naam 'Tattookillers' hebben er vrijdag, op de eerste dag van hun proces, vooral het zwijgen toegedaan.

Wel wilden Cor P. (29), zijn broer Brian (24) en Jeroen S. (38) nog kwijt dat zij niets te maken hebben met de moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Marlon D., waarvoor justitie hen voor de rechter heeft gebracht.

Cor P. erkende dat twee pistolen, een machinegeweer en twee handgranaten aan hem toebehoorden.

De politie vond dit wapentuig in een woning in Amstelveen, waarvan wordt vermoed dat deze werd gebruikt als safehouse. Dat geldt ook voor woningen die de verdachten gebruikten in Schiedam en Leerdam.

Kogels

Marlon D. werd op 10 augustus 2009 in Amsterdam-West door tien kogels geraakt, maar artsen redden zijn leven. Volgens justitie hebben de verdachten de aanslag grondig voorbereid, onder meer door het slachtoffer geruime tijd te volgen. Op het moment van de moordpoging had de politie het veronderstelde doodseskader al in het vizier, door twee moordpartijen eerder dat jaar.

In februari waren de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor geliquideerd bij een pannenkoekenhuis langs de A4. Zij hadden die dag een afspraak met Onno Kuut, wiens stoffelijk overschot anderhalve maand later in de duinen bij Hoek van Holland werd gevonden. Kuut droeg een grote tatoeage van Chinese tekens op zijn rug.

Broers

Ook de broers P. en Jeroen S. hebben zo'n tattoo. Hun rol in beide moordzaken wordt nog steeds onderzocht. Hetzelfde geldt voor Evert Sijahailatua, de voortvluchtige verdachte in het geheel. Hij staat op de nationale opsporingslijst.

Cor en Brian S. hebben tevens een tatoeage die zou duiden op een lidmaatschap van een 'broederschap van huurmoordenaars'. Cor sprak dat vrijdag tegen: deze tatoeage zou slechts met vechtsport te maken hebben.

Het proces tegen de drie mannen en hun voortvluchtige medeverdachte (zijn zaak wordt bij verstek behandeld) gaat volgende week verder.

Bekijk alle reactie op Twitter via NUlive

Eerste zitting proces 'tattookillers'