AMSTERDAM - Voormalig directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Nurten Albayrak begint een procedure om alsnog een ontslagvergoeding af te dwingen via de rechter.

Dat heeft haar advocaat Anita Verbeek vrijdag gezegd.

Donderdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat Albayrak vanwege ''verwijtbaar handelen'' geen aanspraak kan maken op de ontslagvergoeding die in haar contract is opgenomen.

''Zoals elke Nederlander die ontslagen wordt, heeft mevrouw Albayrak recht op een goede financiële afhandeling'', aldus Verbeek. ''Vooral omdat ze in de aanloop naar het ontslag ten onrechte door minister Gerd Leers en COA ernstig is beschadigd.'' Ze begint een procedure 'wegens kennelijk onredelijk ontslag'. Wanneer die dient, is nog onbekend.

Reputatieschade

''Mijn cliënt heeft enorme reputatieschade opgelopen. Dat is dramatisch. Ze staat nu op straat en heeft geen uitzicht op een gelijkwaardige baan en dat terwijl ze een personeelsdossier met uitstekende beoordelingen heeft'', aldus Verbeek. ''Het is een typisch geval van een individu tegen de Staat.''

Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema stelde na maandenlang onderzoek vast dat Albayrak niet de waarheid heeft verteld over privégebruik van haar dienstauto en haar salaris. Daarnaast was er volgens de commissie onder Albayraks leiding een verdeel-en-heerscultuur bij het COA.

Harde bestuurder

Maar in het rapport van de commissie staat volgens Verbeek ook luid en duidelijk dat Albayrak weliswaar een harde bestuurder is, maar dat het COA onder haar leiding goed heeft gefunctioneerd. ''Ook de raad van toezicht van het COA, toch haar feitelijke werkgever, heeft haar altijd een goed bestuurder gevonden. Bovendien mocht ze de dienstauto privé gebruiken.''

Minister Leers zei donderdag dat Albayrak geen vergoeding krijgt, maar het is volgens Verbeek niet aan hém maar aan de rechter om een oordeel te vellen. Over de vergoeding die de ex-directeur zou claimen, doen volgens haar advocaat de wildste geruchten de ronde.

Contract

''Het bedrag komt neer op wat betaald zou worden als er in haar contract géén ontslagvergoeding zou zijn vastgelegd.'' Er geldt een standaardformule bij ontbinding van een arbeidsovereenkomst. Albayrak is ongeveer 11 jaar in dienst geweest bij het COA en heeft volgens haar advocaat recht op een bedrag ter hoogte van 18 maandsalarissen. ''Daarbij is uiteraard geen rekening gehouden met de imagoschade die ze heeft geleden.''